Skip to main content

Global utbredelse – midd finnes overalt

Husstøvmiddallergi kan være veldig plagsomt, men det finnes effektiv behandling.

Husstøvmiddallergi gjør mange trøtte og kan øke risikoen for allergisk astma. Husstøvmidd finnes året rundt, og symptomer som påvirker deg daglig, må behandles.

De vanligste symptomene på middallergi er:

  • Gjentatt nysing
  • Tett og/eller rennende nese
  • Kløe i øynene, rennende og/eller røde øyne
  • Luftveisplager, pusteproblemer, pipende åndedrett eller hoste

Husstøvmidd er mikroskopiske edderkoppdyr som trives i hjem over hele verden.

Husstøvmiddallergi gir symptomer døgnet rundt

Personer som lider av husstøvmiddallergi, føler seg ofte trøtte og slitne. De sover urolig og våkner ofte av pusteproblemer. Mange snorker og blir tørre i munnen og halsen, eller de våkner av at de hoster.

I motsetning til pollenallergi, som er sesongavhengig, finnes midd hele året, noe som gjør at de er vanskelige å unngå.

Ulike typer midd

Husstøvmidd er den vanligste formen for midd i hjemmene våre, og den som oftest forårsaker det vi til daglig kaller middallergi. Den korrekte termen er husstøvmiddallergi, siden det også finnes andre middtyper, f.eks. lagermidd, som trives på låver og lagre. Husstøvmidd lever vanligvis i tekstiler og trives i fuktighet, varme og mørke.

Myter og sannheter om midd i sengen

Ofte får husstøvmiddallergikere råd om å unngå dundyner, slutte å re opp sengen samt legge puten i fryseren. Disse tiltakene er imidlertid helt eller delvis myter. Riktignok er det bedre å la være å re op sengen enn å pakke middene inn i sengevarmen. Og det er bra å lufte sengetøyet, slik at fuktigheten fra natten forsvinner, men det løser sjelden hele problemet. Å fryse ned puten hjelper heller ikke helt, siden de allergifremkallende allergenene ikke forsvinner selv om middene dør. Og dessverre finnes det minst like mye midd i syntetiske dyner som i dundyner. Derfor er det viktigere å regelmessig vaske dundyner og dunputer på minst 60 grader enn å bytte dem ut med syntetiske materialer. Det finnes også middsikkert sengetøy som ikke slipper gjennom allergener. Et av de viktigste tiltakene er for øvrig å holde romtemperaturen og luftfuktigheten på soverommet nede, gjennom god ventilasjon og regelmessig lufting.

Husstøvmidd er mikroskopiske edderkoppdyr som trives i hjem over hele verden.

Er støvallergi og husstøvmiddallergi det samme?

Støvpartikler kan inneholde spor av flere ulike allergener. Selv om nettopp husstøvmidd kan være kilden til symptomene som oppstår ved kontakt med støv, finnes det også andre mulige årsaker. Ordet støvallergi er altså veldig uklart, og det er bedre å oppsøke lege for å finne ut hva i støvet man egentlig reagerer på.

En uvelkommen og usynlig sengekamerat

Midd er edderkoppdyr som i likhet med andre edderkopper har åtte bein. De finnes i 90 % av alle hjem og kan danne kolonier i en helt ny bolig i løpet av bare ett år. Husstøvmidd er en av de vanligste innendørsallergener, og trives best i sengen. De er ikke mer enn 0,2 mm i diameter, og er dermed vanskelig å se med det blotte øyet.

Allergi kan føre til astma

Hvis man plages med middallergi, har man opptil 38 ganger større risiko for å utvikle astma enn personer som ikke er allergiske. Risikoen for astma er større hvis allergien ikke blir behandlet. I dag finnes det tre prinsipper for behandling – unngå stoffer man ikke tåler, symptomatiske legemidler og allergivaksinasjon.

Husstøvmidd er mikroskopiske edderkoppdyr som trives i hjem over hele verden.

ACARIZAX®

For pasienter med husstøvmidd og allergisk rhinitt er det vist at ACARIZAX® behandler årsaken til pasientenes husstøvmiddallergi1. Dessuten kan ACARIZAX® halvere dager med alvorlige allergiske rhinittsymptomer i løpet av et år.2

Behandling av husstøvmiddallergi

I dag finnes det tre prinsipper for behandling – unngå stoffer man ikke tåler, symptomatiske legemidler og allergivaksinasjon.

Unngå middallergene

Å unngå det stoffet man ikke tåler, kan lindre allergisymptomene, men ved middallergi er det desto vanskeligere. Noen anbefaler middtrekk og luftrensing av soverommet. Man kan begynne med å prøve spesielle middtrekk som skal gi en viss beskyttelse mot midd. Man kan også prøve med luftrenser på soverommet for å forbedre luftkvaliteten.

Medisin som lindrer allergisymptomer

Det finnes mange ulike typer symptomatiske allergimedisiner, for eksempel antihistaminer. Symptomatiske allergimedisiner gir lokal symptomlindring. Derfor må mange ta flere ulike medisiner for å lindre alle symptomene. For en middallergiker er det ikke uvanlig å ha ett preparat for kløe i øynene, et annet for rennende nese og et tredje for kløe i halsen eller astmasymptomer.

Allergivaksinasjon som behandler årsaken til allergien

Allergivaksinasjon behandler årsaken til allergien. Ved å regelmessig tilføre en dose av det stoffet (allergenet) som forårsaker allergiplagene, behandler man årsaken til allergien. Immunsystemet påvirkes, slik at toleransen mot stoffet øker.

Referansene - klikk på plussikonet

Acarizax

1 ACARIZAX® SPC  31.03.2022

2 Demoly P et al., J Allergy Clin Immunol 2016; 137(2): 444-451

3 ACARIZAX® SPC  31.03.2022

Relatert lesning

Her er et utvalg andre sider som du kan være interessert i og som er relatert til teksten ovenfor.

Se også vår Talk – Allergy Knowledge By ALK

Til Talk by ALK

Talk Play • Allergi og astma

Sammenheng mellom allergi og astma?

Øre-nese-halslegen og allmennlegen snakker om hvorvidt spesialisttjenesten får henvist med astma uten at de har fått diagnosen.

Se filmen

Produkter • Acarizax

Vaksinasjon mot husstøvmiddallergi

For pasienter med husstøvmidd og allergisk rhinitt er det vist at ACARIZAX® behandler årsaken til husstøvmiddallergi.

Les mer om Acarizax