Skip to main content

Hvilke behandlings­alternativer finnes?

BehandlingsmetoderSymptomatiske legemidlerAllergivaksinasjon

Oversikt behandlingsmetoder

Det finnes tre måter å behandle allergisk rhinitt på:

  1. Unngå allergene
  2. Symptomlindrende allergimedisiner
  3. Allergivaksinasjon

De to siste metodene lindrer symptomene, men allergivaksinasjon endrer måten immunforsvaret reagerer på et allergen på, og gir en langvarig effekt.

Symptomatiske legemidler

Symptomatiske legemidler brukes vanligvis ved symptomer forbundet med allergisk rhinitt og allergisk astma. De gir lindring mens legemiddelet tas, men har ingen effekt etter avsluttet behandling og induserer ikke toleranse for allergenet på den måten allergivaksinasjon gjør. De fleste symptomatiske allergimedisinene er reseptfrie og fås kjøpt på apotek og i enkelte dagligvarebutikker. Symptomatiske legemidler er bl.a. antihistaminer, nasale steroider og avsvellende midler.

Allergivaksinasjon

Allergivaksinasjon innebærer at man påvirker kroppens immunsystem slik at toleransen for spesifikke allergener øker. Dette foregår ved at man gjentatte ganger utsetter immunsystemet for en kontrollert mengde allergener. Allergivaksinasjon gir en langtidsvirkende effekt med forbedring som varer i flere år etter behandlingen.Den viktigste forskjellen på symptomatiske legemidler og allergivaksinasjon er at allergivaksinasjon behandler årsaken til allergi og gir økt toleranse for spesifikke allergener, slik at sykdomsforløpet endres.

Unngå allergenene

Hvordan minimere plagene ved allergi? Allergensanering vil si å unngå eller redusere kontakten med allergenene. Luftbårne allergener som husstøvmidd, gresspollen, burotpollen eller trepollen er nærmest umulige å unngå, siden de finnes overalt omkring oss. De finnes utendørs og kan også følge med klær og hår når man går inn. Det er langt enklere å unngå å utsette seg for allergener fra for eksempel matvarer eller kjæledyr. Men man kan f.eks legge ferie til steder som fjellet eller ut mot kysten hvor det vanligvis er mindre pollenspredning. Dessuten kan man også planlegge hverdagen sin ved å følge med på pollenvarslet. Flere råd kommer øre-nesehalsspesialisten med i denne videon:

Relatert lesning

Her er et utvalg andre sider som du kan være interessert i og som er relatert til teksten ovenfor.

Se også vår Talk – Allergy Knowledge By ALK

Til Talk by ALK

Talk Play • Mulige pasienter

Pollenallergi & behandlingsalternativ

Fastlege Anders Østrem forteller om to strategier man kan bruke for å identifisere mulige pasienter…

Se video

Produkter • Produktutvalg

Fra diagnose til behandling med ALKs produkter

Hvert år behandles 2,4 millioner pasienter verden over med ALKs produkter for allergivaksinasjon…

Les mer